Są produkty żywnościowe, których przechowywanie przez dłuższy czas jest problematyczne. Czasem zdarza się zrobić za duże zakupy, przez co spora ich część zwyczajnie traci przydatność do spożycia i nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Co zrobić, kiedy w lodówce zalegają niepotrzebne produkty spożywcze?
Suszenie
Świetnie sprawdzi się w przypadku ziół, owoców i warzyw. Brzoskwinie i jabłka zalegające w koszu na owoce można pokroić w cienkie plastry i wysuszyć, uzyskując w ten sposób zdrową i smaczną przekąskę. Zdrowe suszarki do żywności przydadzą się w każdym domu, wysuszone i zmielone warzywa mogą okazać się naturalną i smaczną przyprawą do zup.
Pasteryzowanie
Metoda stosowana od wielu pokoleń. Niewykorzystane owoce czy warzywa wystarczy zalać marynatą, umieścić je w słoiczkach, a te następnie gotować przez kilka minut w garnku z wodą. Domowe przetwory mogą być przechowywane przez okres wielu miesięcy i nie zawierają szkodliwych konserwantów.
Mrożenie
Polecane zwłaszcza dlatego, że nie zmienia smaku jedzenia i w żaden sposób nie zmniejsza jego wartości odżywczych. Jest wygodne i szybkie. Mrozić można właściwie wszystko – od mięs i ryb, poprzez warzywa i owoce, aż po gotowe dania i zupy. Niska temperatura pozwala na długie przechowywanie zamrożonej żywności bez ryzyka jej popsucia.