Barwniki spożywcze to doskonała opcja dla każdego, kto uwielbia bawić się w cukiernika i wyczarowywać różne wspaniałe ciasta i torty w cudownych, żywych kolorach.
Barwniki spożywcze – główne zastosowanie
Barwniki spożywcze Polmarkus są stosowane w gastronomii, głównie w cukiernictwie do wyrobu ciekawych i przyciągających uwagę mas marcepanowych. Są bardzo łatwe w aplikacji i nawet niewielka ilość żelu pozwala na uzyskanie pięknej i mocnej barwy. Można zakupić barwniki w żelu lub w proszku w zależności od preferencji. Żel równomiernie wrabia się w masę bez konieczności aplikacji wody. Dlatego też takie barwniki można także stosować przy wyrabianiu polew, lukru lub dodać kilka kropel do bitej śmietany.
Główne zalety barwników w żelu
Barwniki spożywcze w żelu charakteryzują się niezwykłą łatwością wrabiania w różnego rodzaju masy dzięki niskiej zawartości wody. Ponadto dzięki temu, iż mają one postać pasty dozowanie jest znacznie prostsze oraz zmniejsza się możliwość rozlania lub rozsypania barwnika po całej kuchni. Ponadto ich wysoka uniwersalność sprawia, że mogą być one stosowane do pojedynczych wypieków. Mogą ich używać zarówno profesjonalne firmy cukiernicze jak i amatorzy wypieków. Dodatkowo bardzo duża paleta kolorystyczna sprawia, że wybór jest naprawdę ogromny.