Jak wybrać odpowiednie garnki żeliwne?

garnek żeliwny emaliowany

Garnki żeliwne to bez wątpienia inwestycja do kuchni na lata. To jedne z najbardziej trwały w garnku jakie są dostępne na rynku. Chociaż są droższe niż garnki na przykład emaliowane czy ze stali nierdzewnej, służą doskonale, a nawet mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Zdrowe potrawy

Nogami także o dziwnych warto gotować potrawy wtedy, gdy między innymi ma się problemy z anemią. Ich użytkowanie może mieć powiem ponoć pozytywny wpływ na zwiększenie wchłaniania żelaza. Generalnie użytkowanie garnków żeliwnych jest zdrowe również dlatego, że ze względu na bardzo wysoką temperaturę wewnątrz garnka, potrawy można przygotować znacznie szybciej. Dzięki temu zachowują one więcej dobrych substancji odżywczych. Poza tym potrawy gotowane w garnkach żeliwnych są również bardziej soczyste i miękkie. Prozdrowotne aspekty to zatem ogromny plus, ale liczy się również wygodę podczas użytkowania oraz sam smak przygotowywanych potraw. Te gotowane w garnku żeliwnym są zawsze bardzo miękkie i soczyste. Garnki żeliwne w atrakcyjnych cenach zakupisz tu: https://www.aledobre.pl/76,Gotowanie/2-288,Garnki_zeliwne/.

Jakie garnki żeliwne wybrać?

Na początek warto zaopatrzyć się na przykład w żeliwną patelnię, która ma odkręcaną rączkę. Taką patelnię będzie można zatem włożyć nawet do piekarnika, przygotowując między innymi specjalne belgijskie naleśniki. Dobrze jest też wyposażyć się w żeliwną gesiarkę, czyli duży garnek do pieczenia i duszenia mięsa. Taka gęsiarka z pokrywką będzie idealna do przygotowywania drobiu, dziczyzny, a także potraw z mięsa wieprzowego i wołowego. Mięso może być w niej długo duszone, a i tak zachowa przy tym soczystość i miękkość.