Mocno paprykowe

Gotując ulubione potrawy dla całej rodziny musimy się bardzo często dostosować do tego, jakie gusta ma reszta naszych domowników. Niektórzy nie lubią bowiem niektórych składników przygotowywanych przez nas potraw bądź po prostu ograniczają spożycie niektórych przypraw. Bardzo często dochodzić w wielu domach do sporów, które są wywołane pikantnością potraw. Dzielimy się bowiem na takich, którzy uwielbiają pikantne dania i na tych, którzy trzymają się od nich z daleka. Często więc gotujemy na dwa garnki, tak by dogodzić wszystkim z osobna. 

Paprykowe danie

Mocno paprykowe leczo w takim wydaniu, to bardzo popularna potrawa, która jest modna szczególnie na Węgrzech i w krajach bałkańskich. W Polsce to pyszne danie jadamy najczęściej latem, kiedy cukinia jest świeża i nadaje kapitalny smak. To właśnie cukinia jest głównym składnikiem leczo i na jej bazie przygotowujemy to wspaniałe danie. Pikantna papryka nadaje tej potrawie dużo charakteru i mocno rozgrzewa. Jest to więc świetna opcja na ugotowanie posiłku zimą, kiedy na dworze jest chłodno bądź wtedy, kiedy chcemy schudnąć. Mówi się bowiem, że pikantne jedzenie mocno odchudza. 

Inne przyprawy

Poza pikantną papryką do dań obiadowych możemy również dodawać wiele innych przypraw, które nieco odmienią nasze potrawy. Na świecie dostępne jest wiele odmian pieprzu, które posiadają różne kolory i nie zawsze docierają do Polski i do popularnych sieci sklepów. Możemy jednak odwiedzić specjalistyczne sklepy, które sprowadzają różne ciekawy dary, które produkuje matka ziemia.