Sos ziołowy i kopytka – pycha!

Kopytka ziemniaczane są bardzo prostą, ale także bardzo smaczną opcją na rodzinny obiad lub lżejszy posiłek między obiadem a kolacją.

Kopytka są na tyle uniwersalną potrawą, że można je podawać w różnych kombinacjach oraz wariantach i nadal będą smakować dobrze.

Propozycją na dzisiaj będą kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym.

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut od chwili zagotowania lub do miękkości. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie odmierzamy 25 ml oleju, który rozgrzewamy. Dodajemy 20 g mąki pszennej i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko i bulion, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawiamy.

Lekko przestudzony sos beszamelowy miksujemy z posiekanymi ziołami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wystudzone ziemniaki mieszamy z 200 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej oraz jajkiem również do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Z ciasta formujemy lekko spłaszczony wałeczek i kroimy go na 2-3-cm kawałki, które będą podstawą naszych kopytek. Jeśli masz problem z krojeniem tak dużego wałka na tak małe części, można pokroić wałek na kilka części i formować kopytka oddzielnie dla czterech wałków. Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię, pilnując, żeby kopytka nie przyklejały się do dna oraz krawędzi naszego naczynia w którym gotujemy.

Na oleju z dodatkiem czosnku i bazylii obsmażamy wcześniej już ugotowane kopytka.

Kopytka podajemy polane sosem ziołowym, a dla większego smaku możemy całość posypać startym parmezanem.

SKŁADNIKI

ziemniaki 1000 g

mleko 250 ml

bulion warzywny 250 ml

mąka pszenna 220 g

olej Kujawski z czosnkiem i bazylią 70 ml

parmezan 50 g

mąka ziemniaczana 20 g

jajka 45 g

natka pietruszki 30 g

bazylia 30 g

sól wedle uznania

pieprz wedle uznania