Kopytka ziemniaczane są bardzo prostą, ale także bardzo smaczną opcją na rodzinny obiad lub lżejszy posiłek między obiadem a kolacją.
Kopytka są na tyle uniwersalną potrawą, że można je podawać w różnych kombinacjach oraz wariantach i nadal będą smakować dobrze.
Propozycją na dzisiaj będą kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym.
Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut od chwili zagotowania lub do miękkości. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie odmierzamy 25 ml oleju, który rozgrzewamy. Dodajemy 20 g mąki pszennej i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko i bulion, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawiamy.
Lekko przestudzony sos beszamelowy miksujemy z posiekanymi ziołami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wystudzone ziemniaki mieszamy z 200 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej oraz jajkiem również do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Z ciasta formujemy lekko spłaszczony wałeczek i kroimy go na 2-3-cm kawałki, które będą podstawą naszych kopytek. Jeśli masz problem z krojeniem tak dużego wałka na tak małe części, można pokroić wałek na kilka części i formować kopytka oddzielnie dla czterech wałków. Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię, pilnując, żeby kopytka nie przyklejały się do dna oraz krawędzi naszego naczynia w którym gotujemy.
Na oleju z dodatkiem czosnku i bazylii obsmażamy wcześniej już ugotowane kopytka.
Kopytka podajemy polane sosem ziołowym, a dla większego smaku możemy całość posypać startym parmezanem.
SKŁADNIKI
ziemniaki 1000 g
mleko 250 ml
bulion warzywny 250 ml
mąka pszenna 220 g
olej Kujawski z czosnkiem i bazylią 70 ml
parmezan 50 g
mąka ziemniaczana 20 g
jajka 45 g
natka pietruszki 30 g
bazylia 30 g
sól wedle uznania
pieprz wedle uznania