Ciasto z marchewki w wersji wegańskiej

Jeśli ktoś szuka pomysłu na wyśmienite ciasto i to takie, które nie będzie żadnym wyrzeczeniem, to jak najbardziej warto wypróbować przepis na ciasto marchewkowe. Jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu i jest banalnie proste. Tak naprawdę to nawet dziecko poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy zgromadzić składniki i je ze sobą połączyć, a następnie przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Takie ciasto sprawdzi się praktycznie na każdą okazję, a jego smakiem będą zachwycać się wszyscy.

Zwykle do ciasta marchewkowego dodaje się jajka, ale nie jest to konieczne, jeśli zdecydujemy się na wykonanie tego przysmaku w wersji wegańskiej. Wówczas nawet osoby niespożywające z jakiś powodów produktów odzwierzęcych, będą miały okazję do rozkoszowania się tym wyjątkowym ciastem. Oto lista produktów potrzebnych do przygotowania ciasta marchewkowego:

półtorej szklanki startej marchewki, 120g cukru, ponad połowa szklanki purée z jabłek, 100 ml oleju o neutralnym smaku, 190g mąki, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, półtorej łyżki przyprawy do piernika i szczypta soli.

zdjęcie ciasta marchewkowego

Wykonanie: do miski wkładamy marchewkę, purée z jabłek, cukier i olej, po czym mieszamy całość. Do drugiej miski natomiast wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i sól, a następnie mieszamy wszystko. Kolejnym etapem jest wsypywanie suchych skalników do mokrych, co należy robić bardzo powoli. Całość cały czas mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Bardzo ważne jest to, aby nie mieszać za długo ciasta. Efekt finalny powinien wyglądać jak bardzo gęste ciasto, które należy przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez niecałą godzinę. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od tego, jaki posiadamy piekarnik, dlatego też ciasta trzeba doglądać. Będzie ono gotowe, jeśli po wbiciu w nie wykałaczki, wyjdzie ona prawie sucha.