Jak wybrać zastawę stołową?

serwis zastawa obiadowa

Skompletowanie odpowiedniej zastawy stołowej nie jest wcale tak łatwe, jakby z pozoru mogło się wydawać. Choć dostępne są gotowe serwisy obiadowe, nie zawsze są idealnym rozwiązaniem. Na co zatem zwrócić uwagę kupując komplet naczyń.

Zastawa stołowa- czy jedna wystarczy?

Dobrze skompletowana, ładna, odpowiadająca charakterowi wnętrza powinna być wystarczająca. Jednak większość gospodyń decyduje się na zakup przynajmniej dwóch, dodatkowo kupując zastawę na specjalne okazje. Taka zastawa może być delikatniejsza, nie będzie przecież tak często używana. Posiłki serwowane na takiej zastawie od razu nabiorą innego charakteru. Zwłaszcza jako odświętna zastawa stołowa doskonale sprawdzą się gotowe serwisy obiadowe, warto jednak wybierać takie, do których można dokupić elementy w razie stłuczenia. takie serwisy są zwykle dostępne w zestawach dla 6 lub 12 osób. Jeśli mamy większą rodzinę, lepiej od razu wybrać tę drugą opcję.

Kilka wskazówek, jak wybierać zastawę.

Niezależnie od tego czy kupowana zastawa ma nam służyć na co dzień, czy od święta, warto przestrzegać tych zasad przy jej wyborze:
– nie kupować limitowanych kolekcji- choć potrafią być piękne, to niemal na pewno gdy coś się stłucze już nie uzupełnimy naszego serwisu;
– klasyczne kształty i najlepiej jednolite kolory – takie talerze dużo łatwiej dopasować do wystroju wnętrza, bez ryzyka, że drobne przemeblowanie będzie skutkowało koniecznością wymiany talerzy;
– do mycia w zmywarce- nadal wiele naczyń dostępnych na rynku trzeba myć ręcznie, więc lepiej nie przysparzać sobie dodatkowej pracy;
– sprawdź dostępne modele zastawy hotelowej – to rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które często tłuką talerze, takie obiadowe serwisy są zwykle dostępne do dokupienia przez długie lata. Do tego zwykle są sprzedawane na sztuki i mają bardzo wiele pasujących do siebie elementów.