Tortownica – wygodna forma do wypieku ciast

nowa tortownica to ciast

Pieczenie ciast, tworzenie pysznych tortów lub deserów wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów. Jednym z podstawowych naczyń, bez których nie obędzie się żaden cukiernik ani gospodyni domowa jest tortownica. Obecnie bez problemu można kupić zarówno produkty profesjonalne, jak i formy dla amatorów, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami.

Tortownica – nieodzowne akcesorium cukiernicze

Większość tortownic składa się z talerza oraz rozpinanej obręczy. Dzięki takiej budowie wyjmowanie ciasta po upieczeniu, przekładanie masami lub innymi dodatkami jest znacznie ułatwione. Dodatkowo tortownica sprawia, że wypieki utrzymują określony kształt. W tej chwili w sklepach z małym AGD znajdziemy formy w kształcie kół, kwadratów, prostokątów, serc, gwiazdek oraz kwiatów. Są również dostępne tortownice o niewielkiej średnicy, przeznaczone do wypieku mini tortów oraz wysokie formy, które umożliwiają pieczenie wysokich bab.

Szeroki wybór tortownic

Nadal wśród gospodyń domowych i cukierników – amatorów najbardziej popularne są tortownice stalowe ocynowane. Są one dość tanie oraz niezbyt wytrzymałe. Profesjonaliści bardziej skłaniają się ku produktom z grubszej stali z nieprzywierającą powłoką, a także ku formom ceramicznym. Dobry pomysł stanowią również tortownice silikonowe, które bardzo łatwo się myje, a ciasto nie przywiera do ich dna, ani ścianek. Dodatkowym atutem artykułów z silikonu jest możliwość nie tylko pieczenia, ale również mrożenia. Tortownica silikonowa może służyć zarówno do wypieku ciast, jak i tworzenia mrożonych deserów, np. lodów. Na rynku są dostępne produkty zaopatrzone w pokrywy z uchwytami, które ułatwiają przechowywanie oraz transportowanie tortów, ciast oraz innych słodkości. Tortownice można kupować pojedynczo lub w kompletach, np. formę kwadratową, okrągłą i w kształcie serca.

Obszerny wybór na: https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-82,Tortownice/