Drewniana deska do krojenia jest niezwykle popularnym elementem wyposażenia właściwie każdej polskiej kuchni. Posiada ona szereg zalet wśród których wymienić można chociażby ogromną trwałość, bardzo dużą dostępność i wygodę czyszczenia.
Aby jednak deska do krojenia wykonana z drewna mogła w pełni spełniać swoje zadania, konieczne jest odpowiednie dbanie o nią.
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?
Po zakupie drewnianej deski pierwszą czynnością konieczną do wykonania jest jej odpowiednie zaimpregnowanie. Czynność tę najlepiej wykonać przy użyciu oleju jadalnego. Zapewni to jej dłuższą trwałość i wytrzymałość.
Przy codziennym użytkowaniu należy pamiętać o dokładnym myciu deski po każdorazowym jej użyciu, a szczególnie po krojeniu produktów wydzielających duże ilości soków. W takiej sytuacji należy ją dokładnie umyć i wytrzeć suchą szmatką.
Przez wielu specjalistów zalecane jest również przeprowadzanie domowej dezynfekcji deski. Zrealizować to można poprzez posypanie deski grubą warstwą soli i pozostawieniem jej w takim stanie na noc. Sól nie tylko wyciągnie z deski całą wilgoć ale jednocześnie zauważalnie spowoduje jej rozjaśnienie, a także zlikwiduje wszystkie pozostawione przez krojone na niej potrawy zapachy.
Zdjęcie użyte w artykule to deska do krojenia z https://ostry-sklep.pl/deski-do-krojenia