Konserwacja drewnianej deski do krojenia

Drewniana deska do krojenia jest niezwykle popularnym elementem wyposażenia właściwie każdej polskiej kuchni. Posiada ona szereg zalet wśród których wymienić można chociażby ogromną trwałość, bardzo dużą dostępność i wygodę czyszczenia.

Aby jednak deska do krojenia wykonana z drewna mogła w pełni spełniać swoje zadania, konieczne jest odpowiednie dbanie o nią.

kuchenna deska do krojenia

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?

Po zakupie drewnianej deski pierwszą czynnością konieczną do wykonania jest jej odpowiednie zaimpregnowanie. Czynność tę najlepiej wykonać przy użyciu oleju jadalnego. Zapewni to jej dłuższą trwałość i wytrzymałość.

Przy codziennym użytkowaniu należy pamiętać o dokładnym myciu deski po każdorazowym jej użyciu, a szczególnie po krojeniu produktów wydzielających duże ilości soków. W takiej sytuacji należy ją dokładnie umyć i wytrzeć suchą szmatką.

Przez wielu specjalistów zalecane jest również przeprowadzanie domowej dezynfekcji deski. Zrealizować to można poprzez posypanie deski grubą warstwą soli i pozostawieniem jej w takim stanie na noc. Sól nie tylko wyciągnie z deski całą wilgoć ale jednocześnie zauważalnie spowoduje jej rozjaśnienie, a także zlikwiduje wszystkie pozostawione przez krojone na niej potrawy zapachy.

Zdjęcie użyte w artykule to deska do krojenia z https://ostry-sklep.pl/deski-do-krojenia