Zakup patelni żeliwnej chodzi po głowie każdemu, kto uwielbia gotować i gromadzić dobrej jakości sprzęt i akcesoria do kuchni. Patelnia żeliwna kojarzy się bowiem z najwyższą jakością, pozwala przygotowywać bardzo wiele potraw, które wymagają obróbki termicznej w wysokich temperaturach. O patelnię żeliwną trzeba jednak odpowiednio dbać, z czego nie każdy zdaje sobie sprawę przed zakupem.
Pierwsze użycie patelni żeliwnej
Kiedy kupuje się nową patelnię żeliwną: https://ostry-sklep.pl/patelnie-zeliwne, powinno się ją odpowiednio przygotować, aby móc na niej przygotowywać posiłki. Patelnię należy rozgrzać do wysokiej temperatury, jednak nie należy w tym czasie czegokolwiek na niej smażyć. Tak przepalona patelnia będzie nadawała się już do użytkowania w kuchni.
Mycie patelni żeliwnej
Patelnię żeliwną należy również myć w odpowiedni sposób. Najważniejsze jest to, aby do jej mycia nie używać detergentów takich jak płyn do mycia naczyń, ponieważ zwyczajnie będzie ona rdzewieć, a generalnie nie o to chodzi, aby pokryła się rdzą. Patelnię trzeba zatem myć miękką gąbką, tylko i wyłącznie pod gorącą wodą, delikatnie usuwając wszelkie przypalenia i resztki jedzenia. Po umyciu patelnię należy wytrzeć do sucha, można nasmarować ją odrobiną oliwy, aby nie zardzewiała do następnego użycia.