Nóż – atrybut szefa kuchni

Symbole każdego wyrafinowanego mistrza gastronomii jest solidny nóż. Tego typu przybory kuchenne są obecnie powszechnie dostępne, niemniej jednak akcesoria na najwyższym poziomie niekiedy naprawdę trudno jest znaleźć. Nóż nożowi nierówny, w związku z czym przeczytaj niniejszy wirtualny poradnik, za pośrednictwem którego dowiesz się, jaki powinien być atrybut wprawionego kucharza. Zachęcamy do lektury.

Właściwa ostrość

Nóż kuty dla szefa kuchni musi być odpowiednio ostry – to podstawa. Istotne jest, aby posiadał on stosownie szerokie ostrze, a przez to był stabilny mimo wykonywania nim rozmaitych „manewrów” w trakcie przyrządzania potraw. Na rynku profesjonalnych przyborów gastronomicznych znaleźć można uniwersalne noże, służące równie dobrze do cięcia mięsa, jak i obróbki warzyw, czy miękkich produktów spożywczych. Polecane są zwłaszcza modele z gładkim ostrzem oraz wyposażone w tak zwaną brodę, a zatem specjalnie wyprofilowane ostrze, które wychodzi nieco poza rękojeść noża. Czubek takiego noża jest bardzo ostry, dlatego tnie się nim doskonale wykonuje wszelkie ruchy – zarówno bardziej zamaszyste cięcia, jak i delikatne wykrawanie. Idealnie sprawdza się on przy wszystkich technikach siekania.

nóż od marki Victorinox dla szefa kuchni

Rekomendowane stalowe

Zakupem, którego z pewnością nie pożałuje żaden kucharz – czy to początkujący amator, czy też mocno wprawiony w kulinariach szef kuchni będzie nóż wykonany ze stali nierdzewnej. Dziś można przebierać spośród wyjątkowo rozległego wachlarza modeli zrobionych ze stali węglowej, stopowych oraz niestopowych. Dostępne są profesjonalne noże chromowe, ale też chromowo-niklowe oraz manganowe. W zależności od tego, na jaki typ noża szefa kuchni się zdecydujemy, odznaczają się one odmiennymi właściwościami.