W mieszkaniach, gdzie na wyposażeniu są tradycyjne kuchnie gazowe, niezbędnym przedmiotem są czajniki na gaz. Wybór, który oferuje handel jest ogromny. Całe mnóstwo modeli, kształtów i kolorów, pozwala na dobór odpowiedniego czajnika dla indywidualnych potrzeb i gustu.
Bardzo ważną sprawą jest użytkowanie i konserwacja zgodnie z instrukcją producenta.
Przygotowane do użytku
Nowe czajniki na gaz należy przed pierwszym użyciem wyparzyć, zagotować wodę i odlać ją, a następnie już można gotować do spożycia.
Zabezpieczenie przed osadzaniem kamienia
Ponieważ jakość wody z wodociągów przeważnie nie jest idealna, często zawiera zbyt dużo żelaza i innych składników powodujących osadzanie kamienia na ściankach wewnętrznych czajników gazowych, należy systematycznie stosować preparaty odkamieniające zgodnie z zaleceniami producenta.
Oszczędne stosowanie płomienia palnika gazowego.
Jeśli zwraca się uwagę, aby zbyt duży płomień z palnika kuchenki gazowej nie był stosowany podczas gotowania wody, dłużej czajnik będzie wyglądał jak nowy, bez śladów przypaleń.
Sposób użytkowania zgodny z powyższymi zaleceniami daje gwarancję, że sprzęt będzie długo służył w sposób prawidłowy i cieszył oko swoim wyglądem.