Tortownica kuchenna stanowi podstawę udanego tortu. Wybór odpowiedniej formy zależy od wielu czynników. Na rynku dostępne są zarówno standardowe modele (m.in. okrągłe, kwadratowe, prostokątne), jak i fantazyjne wzory (m.in. w kształcie serca). Przed dokonaniem zakupu musimy wziąć pod uwagę nasze umiejętności i doświadczenie. Nowoczesne formy wyglądają ciekawie i oryginalnie, jednak wymagają również prawidłowego doboru proporcji składników. W przepisach uwzględniane są najczęściej uniwersalne blachy.
Jaki materiał?
Na jakość tortownicy mocno wpływa materiał, z którego jest ona wykonana. Zdecydowanie najczęściej spotyka się blachy wykonane z aluminium. To dobry przewodnik cieplny, który szybko się nagrzewa. Niestety aluminiowa forma nie jest zbyt trwała.
Tortownica szklona lub ceramiczna jest nieco droższa, ale ma również wiele zalet. Przede wszystkim nie musimy wyjmować z niej ciasta przed podaniem na stół.
Mała czy duża?
Forma o niewielkiej średnicy nie sprawdzi się podczas dużych imprez rodzinnych. Średnica 22 cm da nam około 10 kawałków. Stawiając na tortownicę o średnicy 30 cm możemy uzyskać nawet 30 niewielkich porcji. Jest to najlepszy wybór, jeśli pieczemy torty raczej okazyjnie.