Aby lokal gastronomiczny sprawnie działał, musi on zostać jak najlepiej wyposażony, w sprzęt pozwalający na znaczne ułatwienie i przyspieszenie pracy. Bez pomocy dla pracowników w postaci sprzętu, nie ma co nawet mówić o szybkim i sprawnym rozwoju, ponieważ pracownicy będą musieli stale się męczyć z różnego rodzaju zadaniami, zamiast poprawiać stale swoje dzieła.
Podstawowe wyposażenie kuchni
Wśród wyposażenia lokalu gastronomicznego, nie może oczywiście zabraknąć takich rzeczy, jak przykładowo jak najlepszej jakości piec, piekarniki, czy kuchenki gazowe. Należy pamiętać, że nie mogą to być rzeczy z pierwszego lepszego bazaru, lecz muszą pochodzić ze sklepu, który specjalizuje się w sprzedaży tego typu wyposażenia, aby być upewnionym o ich jakości
Wśród wyposażenia, w które warto się zaopatrzyć, jest także wiele różnych sprzętów. W każdej kuchni powinien znaleźć się dobrej jakości ekspres do kawy, nic tak dobrze nie smakuje, jak świeżo zmielona kawa. Jest to rzecz, która zapewni stałych, wracających klientów. Przydadzą się także różnego rodzaju wyciskarki, takie jak wyciskarka do cytryn. Pozwolą one osiągnąć jak największą ilość soku z owoców i dodatkowo, zawsze może to być świeży sok. Jest to koszt zaledwie kilku złotych, a dzięki temu pracownicy unikną siłowania się z cytrynami, czy innymi cytrusami, wyciskając z nich soki, a jedynie posłużą się odpowiednim do tego sprzętem, robiąc wszystko sprawnie i dobrze.