Typy chlebaków

Jest kilka artykułów gospodarstwa domowego, bez których żadna kuchnia nie może się obejść. Jednym z nich jest chlebak. Niby prosty przedmiot, jednak jakże niezbędny we właściwym funkcjonowaniu kuchni. Dzięki temu przedmiotowi pieczywo na dłużej zachowuje swoją świeżość i zapach – w końcu jedzenie wysuszonego chleba i bułek na śniadanie nie jest dla większości z nas niczym przyjemnym.

Chlebaki plastikowe

To najtańszy typ, a jednocześnie chlebaki tego rodzaju znajdziemy w każdym kolorze, wzorze i kształcie. Wiąże się to z niskimi kosztami ich produkcji. Dodatkową zaletą jest fakt, iż taki chlebak bardzo łatwo jest utrzymać w czystości – wystarczy przemyć go wodą i wypłukać. Minusem jest to, że bardzo szybko się odbarwia i jest podatny na uszkodzenia.

Chlebaki drewniane

Ten typ chlebaków posiada różne ceny, jednak jest najpopularniejszy. Wszystko dzięki temu, że drewno doskonale wchłania wszelką wilgoć, przez co dłużej można się cieszyć świeżym pieczywem. Minusem zaś jest fakt, iż problematyczne jest utrzymywanie ich w czystości, gdyż można je tylko przecierać wilgotną ścierką.

Chlebaki metalowe

Świetnie spełniają swoją rolę, jednak często również ich ceny są dość wysokie. Doskonale izolują pieczywo od wilgoci, a dodatkowo bez problemu można je umyć.