Tarka do warzyw – niezbędne akcesorium Perfekcyjnej Pani Domu!

Gotowanie jest dla wielu z nas przykrą koniecznością. „Żeby żyć, trzeba jeść!” – mówi obiegowe przysłowie. To prawda. Nie oznacza to jednak, że nie można czerpać z jedzenia i jego przygotowywania przyjemności.

Co zrobić, by nasze posiłki były zdrowe, smaczne i niebanalne, a proces ich przygotowywania był dla nas zabawą? Zacznij od dobrego wyposażenia swojej kuchni! Po przeczytaniu do końca tego artykułu będziesz już wiedział, jak wybrać tarkę do warzyw.

Tarka do warzyw – dlaczego jest tak istotna w kuchni?

Warzywa i owoce powinny być niezbędnym elementem diety każdego z nas. Dostarczają cennych witamin i mikroelementów a odpowiednio przygotowane mogą stać się podstawą wielu dań.

Starcie warzyw lub owoców na tarce daje możliwość swobodnego łączenia wielu składników roślinnych w rozbudowane kompozycje smakowo – zapachowe. Starcie ułatwi też naszemu organizmowi przyswojenie cennych składników odżywczych.

Tarka do warzyw – rodzaje

1. Klasyczna tarka do warzyw – występuje w formie jedno-, dwu-, trzy- i czterostronnej. Każda strona tarki zawiera różne rodzaje ostrzy. Na rynku dostępne są zarówno proste tarki klasyczne (zawierają jedynie ostrza), jak i modele bardziej rozbudowane (z zamykanym pojemnikiem, do którego wpadają starte warzywa, i z ostrzami w formie wymiennych nakładek).

2. Tarka do sera – ma ona drobne ząbki. Podobnie jak tarka klasyczna, występuje w wariantach prostych i bardziej rozbudowanych (zawierają oprócz ostrzy także obudowę i pokrętło), które można przymocować na czas pracy do blatu kuchennego.

Za pomocą tej  tarki zetrzemy nie tylko ser, ale także czekoladę, imbir i skórki cytrusowe.

3. Tarka do czosnku – jej ząbki są obudowane tworzywem sztucznym. Świetnie zetrze również imbir i orzechy.

4. Tarka do ziemniaków – ma bardzo drobne ząbki. Występuje w wariantach ręcznych, płaskich, a także w formie narzędzia ze specjalną obudową i uchwytem.

5. Tarka do cytrusów – niewielkie narzędzie o drobnych oczkach idealne do tarcia skórek z owoców, gałki muszkatołowej i imbiru.

Jak wybrać najlepszą tarkę do warzyw spośród tak wielu możliwości? Najlepiej zdecydować się na produkty uniwersalne, a więc kilkustronne, bądź zawierające specjalne pojemniki i wymienne nakładki.