Mądry wybór naczyń kuchennych ma bardzo duże znaczenie. Jednak zdecydowanie nie jest to łatwe zadanie. Możesz oczywiście wybrać zestaw naczyń kuchennych, ale tutaj przeczytasz jak wybierać garnki pojedynczo. Przed wyborem naczyń kuchennych należy wziąć pod uwagę wiele czynników.
Reagowanie z żywnością
Żywność zawierającą alkohol, sok pomidorowy lub pomidory, kwaśne owoce i ocet należy przygotowywać w naczyniu, które nie wchodzi z nią w reakcje chemiczne. Kwaśne potrawy można przygotowywać w garnkach i patelniach ze stali nierdzewnej. Naczynia z aluminium są również dobre do przyrządzania takich potraw. Naczynia kuchenne z aluminium nadają się do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze, ponieważ wydajnie rozprowadzają ciepło.
Równomierne rozprowadzanie ciepła
Potrawy pieczone i smażone wymagają równomiernego rozprowadzenia ciepła, aby mięso i warzywa stały się miękkie. Ciepło powinno docierać do garnków i patelni ze wszystkich stron. Dlatego naczynia żeliwne są idealne do tego typu gotowania. Możesz dodać trochę oleju, aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Idealny złoty i brązowy kolor mięsa uzyskasz przy pomocy żeliwnych naczyń. Przygotuj więc filety z łososia, piersi z kurczaka, steki i kotlety na żeliwnej patelni.
Pielęgnacja
Prawdopodobnie nie chcesz wybierać naczynia, które wymaga codziennej pielęgnacji. Naczynia ze stali nierdzewnej i miedzi tego typu: https://ostry-sklep.pl/garnki wyglądają pięknie nawet przy niewielkim wysiłku. Jednak, aby zadbać o żeliwne garnki i patelnie trzeba wiele więcej pracy.
Rozmiar
Mieszkasz sam i głównie gotujesz dla siebie? Wtedy prawdopodobnie najlepiej będzie wybrać mniejszą patelnię do smażenia jajek i pieczenia. Garnek o pojemności czterech litrów ze stali nierdzewnej to idealny wybór do przygotowywania małych porcji żywności. Garnek z grubym dnem jest idealny do gotowania zup, ale mądrze wybierz jego rozmiar.
Gotowanie bez tłuszczu
Jeśli chcesz przyrządzać potrawy niezawierające tłuszczu lub oleju, możesz wybrać naczynia z powłoką zapobiegającą przywieraniu. W dzisiejszych czasach technologia nieprzywierająca znacznie się poprawiła, a garnki i patelnie są nietoksyczne i odporne na ciepło.