Przepis na domową masę cukrową

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na wyjątkowe udekorowanie tortu jest użycie masy cukrowej. Wykorzystując ją można uzyskać fantazyjne i delikatne ozdoby, które nadadzą deserowi unikalnego charakteru. W jaki sposób ją wykonać?

Odpowiednie składniki

Oczywiście podstawa to przygotowanie odpowiednich składników. Szczęśliwie w przypadku masy cukrowej jest ich znacznie mniej, niż może się początkowo wydawać. Do wykonania masy konieczny będzie:

  • cukier puder,
  • glukoza w proszku lub w płynie,
  • żelatyna,
  • woda.

Kluczem do uzyskania masy jest zachowanie odpowiednich proporcji. Oznacza to, że należy przygotować 800 g cukru, 100 g glukozy, 16 g. żelatyny oraz 30 ml lub 70 ml wody w zależności od tego, czy wykorzystana została glukoza w płynie, czy też w proszku.

Dodatkowo, aby masa cukrowa wybrała wyjątkowego wyglądu i zapachu, należy wyposażyć się w wybrany przez siebie ekstrakt oraz barwnik spożywczy. Warto też podkreślić, że istnieją przepisy na masę cukrową, które nie wymagają zastosowania glukozy. Dzięki temu uzyskanie masy jest jeszcze prostsze! Co jeszcze?

Przechowywanie masy

Warto również zwrócić uwagę, że samo przechowywanie masy cukrowej też nie jest trudne! Wystarczy umieścić ją w szczelnym woreczku lub pojemniku, które nie dopuszcza do środka powietrza. Następnie pojemnik lub woreczek z masą należy włożyć do lodówki. Dzięki tym prostym krokom masa cukrowa zachowa swoją elastyczność i może być używana w różnych momentach. Przed wykorzystaniem masy z lodówki warto ją jednak nieco podgrzać. Będzie bardziej elastyczniejsza.

Masa cukrowa dostępna na stronie: https://sklep.polmarkus.com.pl/masy-cukrowe