Nie zawsze musi być biały i prosty

Ubiór kucharza powinien zawsze być estetyczny i zarazem powinien spełniać wszelkie normy bezpieczeństwa. Jednak biały kitel kucharski to także symbol każdego kucharza. Wielu z nich nosi kitle, które ściśle ich charakteryzują i stanowią część ich wizerunku.

Ważny element w każdej kuchni każdej restauracji

Odzież kuchenna to element każdej kuchni. Szczególnie ważna jest odzież dla kucharza lub szefa kuchni. W dzisiejszych czasach kitel kucharski wzbudza ogromny szacunek klienteli niejednej szanowanej się restauracji. Znany ze swoich umiejętności, niejeden kucharz ubiera się w odpowiedni kitel i w ten sposób dopełnia swój wizerunek i swoją charakterystykę.

Schludnie i elegancko

Odzież kucharska powinna być schludna, elegancka i bezpieczna. Dlatego też, najczęściej, jest wykonana z materiałów dobrej jakości, takich, które nie odkształcają się podczas prania, dają się z łatwością prasować i łatwo z nich jest wyprać wszelkie plamy. Fartuchy czy kitle kucharskie powinny być:
– dobrze dopasowane,
– nie być za duże,
– nie mieć luźnych elementów,
– nie posiadać za szerokich rękawów.
Kucharz powinien w takim kitlu czuć się wygodnie i komfortowo.

Specjalne ubranie dla kucharza czy szefa kuchni

Kucharze lub szefowie kuchni chcą błyszczeć na tle innych pracowników i dlatego bardzo często wybierają kitel kolorowy lub z różnego rodzaju ozdobnikami kolorowymi. Przez ten fakt, znacznie się wyróżniają i od razu widać, że ich status w danej kuchni jest bardzo wysoki.