Herbata to napój uwielbiany przez wiele osób, doceniających jej aromat i walory smakowe. Bardzo znanym rodzajem jest Earl Grey. Czym się charakteryzuje ta herbata?
Nazwa
Earl Grey to herbata z aromatem olejku bergamotowego. Możemy wybrać również wśród opcji powstałych z herbaty zielonej. Jej tradycyjne wytwarzanie jest związane z czarną herbatą.
Herbata została nazwana na cześć Charlesa Greya, który otrzymał w podarunku herbatę z olejkiem pomarańczy bergamoty.
Właściwości
Herbata Earl Grey ma szereg zdrowotnych właściwości, docenianych na całym świecie. Wspomaga procesy trawienne, daje energię, chroni przed nowotworami za pomocą przeciwutleniaczy, posiada dużą dawkę witaminy C działającą na układ odpornościowy.
Parzenie herbaty
Jak zaparzyć Earl Greya? Otóż najlepiej parzyć herbatę około 3 – 5 minut w wodzie o temperaturze 95 stopni. Dzięki temu zachowuje cenne pierwiastki i minerały nawadniające organizm.
Prawidłowo zaparzona herbata powinna mieć lekką piankę na powierzchni i delikatny aromat (bez smaku goryczkowego). Earl Grey bardzo dobrze komponuje się z odrobiną mleka, łyżeczką cukru waniliowego lub plasterkiem cytryny. Posiada lekko cytrynowy smak, ale dobranie dodatków jest jak najbardziej wskazane.
Herbata Earl Grey już od lat cieszy się niesłabnącą popularnością dzięki pozytywnemu wpływowi na organizm ludzki. Oddziałuje na wiele sfer w organizmie, a dodatkowo jest smaczna i aromatyczna.