Pomysł na niebanalny deser

Serniki, szarlotki, rolady z owocami, murzynki, wuzetki, fale Dunaju… Wszystko to bardzo znane ciasta. Przygotowuje je wiele osób. Wiele ma też swoje wersje tych wypieków. Niestety, nikogo już one nie zaskoczą, ani nie zaimponują. Co podać na deser, gdy tradycyjne wypieki się już znudziły?

Z galaretką

Bardzo ciekawie wyglądającym ciastem jest galaretkowiec. Przygotowuje się go z różnokolorowych galaretek. Po ich stężeniu, kroi się je na kawałeczki, np. równe sześciany. Następnie miesza się je ze sobą i zalewa masą z serka mascarpone i żelatyny. Całość, po umieszczeniu w foremce wyłożonej folią spożywczą musi trafić do lodówki. Ostatecznie powstaje bardzo oryginalne ciasto, które składa się z kolorowych kawałeczków zanurzonych w białym tle. Takie ciasto zaimponuje wszystkim gościom.

Gofry

Z jednej strony to bardzo popularny deser – przepis na gofry jest często wykorzystywany, ponieważ należy do dość prostych. Ciężko jest też znaleźć kogoś, kto jeszcze nigdy nie jadł tych przepysznych wafli. Jednak do ich przygotowania konieczna jest specjalna gofrownica. Wiele osób nie chce inwestować w dodatkowy sprzęt kuchenny. Tym bardziej, że można w nim przygotować wyłącznie gofry. Dlatego też, spożywa się je bardzo rzadko. Wyjątkiem są nadmorskie miejscowości, gdzie gofry można kupić w licznych budkach ze słodkimi przysmakami. Wafle te można przygotować ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Wystarczy mieć mleko, jajka, mąkę i olej. Przepis na przygotowanie tego deseru jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnej wiedzy i doświadczenia. Każdy może go wykonać. Co ważne, wafle należy zawsze podawać z dodatkami. Pomimo, że samo ciasto jest puszyste i chrupiące to nie ma zbyt wiele smaku. O wszystkim decydują dodatki. Z tego powodu, warto je dobrze przemyśleć. Najlepiej stawiać na bitą śmietanę, cukier puder oraz owoce. Ciekawym pomysłem są też żelki, drażetki i pokruszone cukierki. Deser ten można też komponować z sosami, dżemami i frużelinami. Bogactwo dodatków sprawia, że jest to deser, który będzie smakował absolutnie wszystkim i nie może się znudzić.