Wybierając idealną kuchenkę dla naszej kuchni, wszędzie jesteśmy atakowani masą reklam i nie zawsze jasnych informacji technicznych. Każdy poleca coś innego, a my mamy wrażenie, że polecane są zawsze najdroższe modele. Ale przecież nie o to w tym chodzi. Chcemy wybrać kuchenkę, która będzie pasowała do naszej kuchni, portfela i przy której będzie nam wygodnie.
Ale to w końcu płyta ceramiczna, gazowa czy indukcyjna?
Jeżeli chodzi o kuchenkę gazową, to wiadomo czym różni się od innych – jest gazowa. Jednak coraz częściej nie mamy połączenia z gazem, a przecież nie będziemy targać butli na 3 piętro w bloku. Dlatego zwykle zastanawiamy się: kuchenka indukcyjna czy elektryczna?
Co będzie lepsze?
Kuchenka elektryczna zaplusować może niższą ceną. Jednak koszty użytkowania są wyższe niż w przypadku indukcji. Wszystko przez sposób podgrzewania. Przy płycie ceramicznej, najpierw nagrzewa się płyta, a dopiero później naczynie. Indukcja nagrzewa tylko naczynie za pomocą pola magnetycznego, dzięki czemu zużywa mniej energii elektrycznej, a czas gotowania jest przez to krótszy. Wpływa to także na łatwość czyszczenia oraz mniejsze ryzyko poparzenia przez dotknięcie płyty. Różnica leży także w wyborze naczyń. Tutaj można powiedzieć, że indukcja jest bardziej uciążliwa – wymaga odpowiednich garnków. Jednak popularność takich: https://ostry-sklep.pl/kuchenki-indukcyjne kuchenek indukcyjnych ostatnimi czasy wzrosła na tyle, że dostaniemy je w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi w cenie podobnej do zwykłych naczyń.
Wybór oczywiście zależy od nas. Niektórzy wciąż nie są przekonani do indukcji. Jednak jej podstawową zaletą są właśnie obniżone rachunki za prąd.