Wędzona papryka dla smaku i zdrowia

Najważniejsza przyprawa w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej – papryka słodka wędzona szturmem wdarła się do kuchni polskiej i triumfalnie stoi na szczycie ulubionych przypraw Polaków. Dania mięsne, sosy, zapiekanki, zupy z dodatkiem tej przyprawy mają piękny kolor i wyjątkowy smak – nic więc dziwnego, że coraz więcej osób kupuje paprykę wędzoną i włącza ją do zestawu ulubionych przypraw.

Zdrowa i smaczna

O właściwościach zdrowotnych świeżej papryki nikogo nie trzeba przekonywać – to prawdziwa bomba witaminowa, z którą nie może konkurować większość warzyw. Papryka słodka wędzona uzyskiwana w wyniku trwającego wiele dni suszenia w gorącym dymie dębowym nie traci swoich walorów zdrowotnych. Naukowcy udowodnili ponad wszelką wątpliwość, że taki sposób wędzenia nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu a proszek z papryki sprzyja regulacji ciśnienia krwi, obniża poziom lipidów, poprawia pracę układu trawiennego, działa jako silny antyoksydant.

Z przyprawy niszowej na szczyt

Papryka wędzona swoimi właściwościami, głównie niezwykłym smakiem i aromatem, ma wszelkie szanse aby stać się na zawsze przyprawą numer jeden w kuchniach europejskich, w tym w kuchni narodowej Polaków. Najbardziej polska przyprawa, jaką jest pieprz ziołowy, nie jest aż tak smaczna i aromatyczna, jak wędzona papryka. 

Dla osób, które z powodu wędzenia zrezygnowały z jedzenia wędlin i mięsa, papryka słodka wędzona jest alternatywą, która nie szkodząc pozwala uzyskać niezwykłe, bardzo swojskie efekty smakowe.