Jak parzyć kawę w kawiarce?

kawiarki

Kawiarka to niezwykle popularne urządzenie, które gwarantuje nieprzeciętny smak i zapach kawy. Wiele osób chwali sobie go z uwagi na prostą i szybką obsługę. Niewątpliwą zaletą jest również niewielki rozmiar, który ułatwia przechowywanie sprzętu. Proces parzenia kawy nie wymaga specjalnych umiejętności.

Przygotowanie urządzenia

Wszystkie kawiarki mają zbliżoną konstrukcję, tak więc proces parzenia wygląda tak samo. W pierwszej kolejności należy wlać wodę do specjalnego zbiorniczka, który zlokalizowany jest w dolnej części urządzenia. Kolejnym krokiem jest wypełnienie zbiorniczka „lejka” mieloną kawą. Należy nakręcić go na górą część – dzięki temu składniki połączą się i stworzą przepyszny napój.

Parzenie kawy

Kawiarkę należy umieścić na płycie grzewczej, czy też klasycznej kuchence. Parzenie kawy to kwestia kilku minut. Ważne jest, aby obserwować urządzenie. Z łatwością można rozpoznać, czy napój jest już gotowy. Zwykle pokrywka wydaje charakterystyczne trzaski, z którymi można spotkać się podczas wrzenia wody. Ponadto następuje skraplanie się kawowego pyłu. Po skorzystaniu z kawiarki wystarczy ją umyć, dzięki czemu będzie ona gotowa do ponownego użytku. Tego typu urządzenia nie posiadają zbyt dużej ilości części, co znacząco ułatwia czyszczenie. Jest to opcja niezwykle wygodna, która z pewnością usatysfakcjonuje osoby cierpiące na chroniczny brak czasu. Wyczyszczenie standardowego ekspresu trwa o wiele dłużej.