Picie herbaty jest dla wielu codziennym rytuałem. Tym bardziej, jeśli ktoś nie pije kawy, a łaknie napoju zawierającego kofeinę. Oczywiście nie wszystkie rodzaje herbat zawierają jednakowe ilości tej substancji. Niektóre mają znikome ilości kofeiny, jak chociażby herbata rooibos. Niezależnie od wyboru herbaty, nie należy przesadzać z jej ilością, nawet jeśli posiada ona prozdrowotne właściwości. Nadmiar nawet najzdrowszej substancji może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Nie zmienia to jednak faktu, że wato spróbować czegoś więcej niż tylko klasycznej czarnej herbaty.
Herbata czarna, zielona, biała a może czerwona?
Herbata wielu osobom znacznie bardziej smakuje niż picie czystej wody. W zależności od wybranego rodzaju, można dodatkowo liczyć na prozdrowotne działanie naparu. Tym bardziej jeśli sięgnie się po herbatę zieloną, czerwoną czy też białą. Najpopularniejszą herbatą jest oczywiście ta czarna, która powstaje z całkowicie fermentowanych liści. Okazuje się ona być pomocna przy biegunce. Z krótko fermentowanych liści produkuje się herbatę czerwoną, która wspiera proces odchudzania – przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.
Z kolei pocie herbaty białej zmniejsza ryzyko osteoporozy i chroni przed zawałem serca. Poleca się ją szczególnie paniom w okresie menopauzy. Ogromnym uznaniem na całym świecie cieszą się napary herbaty zielonej, które poprawiają koncentrację i pamięć oraz wzmacniają mięsień sercowy i regulują cieśninie krwi. Ich regularne picie jej sposobem na oczyszczenie organizmu i wyregulowanie poziomu cholesterolu we krwi.