Czosnek granulowany to przyprawa powszechnie znana i ceniona na całym świecie zarówno wśród kucharzy jak i wśród gospodyń domowych. Jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w kuchni, który świetnie podkreśla smak pozostałych składników w daniu.
Czosnek granulowany to odpowiednik świeżego czosnku, tyle że w sypkiej konsystencji, która jest o wiele szybsza i prostsza w użyciu. Zachowuje przy tym wszystkie najcenniejsze składniki.
Jakie właściwości lecznicze posiada czosnek granulowany?
Czosnek z uwagi na swoje lecznicze właściwości, jest zalecany aby znajdował się w codziennym jadłospisie. Między innymi pomaga w trawieniu, chroni przed powstawaniem zawałów i udarów, a przede wszystkim – stanowi naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać infekcje. Zalecany jest także dla osób z wysokim ciśnieniem tętniczym. Zwiera duże ilości żelaza, dzięki czemu wspomaga leczenie anemii.
Do jakiego rodzaju dań można używać czosnku granulowanego?
Czosnek granulowany świetnie komponuje się z daniami mięsnymi (zwłaszcza do mięsa tłustego, wieprzowego ale i z kurczakiem) oraz rybnymi (głównie ryby słodkowodne). Ponad to, idealnie pasuje do sałatek warzywnych, surówek, kiszonek, marynat, grzybów, pasztetów, zup, zapiekanek, a także do kiełbas. Czosnek granulowany charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz smakiem, dlatego należy go używać w rozsądnych ilościach, bardziej dla podkreślenia smaku dania niż jego zdominowania. Czosnku granulowanego z powodzeniem można używać do potraw zimnych, jak i tych podawanych na ciepło.