Dobrodziejstwo trawy cytrynowej

Wariacje kulinarnie

Jeśli lubisz eksperymentowanie w kuchni, nie boisz się odkrywać nowych smaków, czas na rozpoczęcie przygody z orientalnymi dodatkami. To właśnie one mogą sprawić, że każde danie nabierze szlachetności i oryginalnego smaku.

Charakterystyka Palczatki

Każdy fan ostrzejszych, wschodnich smaków powinien zainteresować się inwestycją w palczatkę. Najprościej mówiąc, jest to trawa cytrynowa i zakupić ją można w każdym szanującym zdrowie klienta markecie. To nie tylko lecznica roślina. W odpowiedni sposób dodana do potrawy z pewnością wzbogaci jej smak, nadając świeżości i cytrynowej nuty. Palczatka cytrynowa to wysoki rodzaj trawy. Swoim wyglądem bardzo przypomina trzcinę. To dla wielu osób mylące i właśnie dlatego pojawiło się przekonanie, że równowąskie i sztywne liście są źródłem cytrynowego smaku. Nic bardziej mylnego! Niezwykły smak i aromat trawy cytrynowej zawdzięcza się jej bulwie.

Nieskończone możliwości

Uprawa trawy cytrynowej jest także możliwa w domu, w doniczce. Mimo, że z powodzeniem w Polsce można zakupić liście i bulwy palczatki, to najzdrowsza i najsmaczniejsza będzie ta hodowana samodzielnie. Mimo swego egzotycznego pochodzenia- to bardzo łatwa w uprawie roślinka. Warto zastanowić się nad hodowlą tego typu trawy. Jej posiadanie w znaczący sposób poprawi walory smakowe każdej potrawy, nie tylko te z kuchni orientalnej. Przekonaj się sam już dzisiaj!