Sernikowy zawrót głowy

Marzysz o idealnym serniku? Możesz go wykonać tylko z tym przepisem. Wilgotne, treściwe, ale przede wszystkim smaczne ciasto może być twoje już dzisiaj. Oto przepis na najpyszniejszy deser, jaki kiedykolwiek jadłeś! Oto co potrzebujemy;

– 1 kg zmielonego, prawdziwego twarogu (ten z wiaderka nadaje się najwyżej do ciasta na zimno)

– 10 jajek

– 2 szklanki cukru

– kisiel cytrynowy

– kostka roztopionej margaryny lub masła

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– sok z cytryny

Niewiele, prawda? Pewnie większość tych produktu posiadasz w swoim domu. Teraz czas na wyłożenie blaszki papierem do pieczenia i przygotowywanie ciasta twarogowego, Jeśli chodzi o spód ciasta, panuje pełna dowolność. Warto rozważyć upieczenie spodu biszkoptowego lub kruchego. W przypadku braku czasu, spód zrobiony z herbatników również będzie smacznym rozwiązaniem. W końcu spód to tylko dodatek, główną rolę gra twarogowe ciasto.

Do zmielonego twarogu dodajemy po kolei: jajka w całości, cukier, kisiel, proszek do pieczenia, sól, sok z cytryny i roztopiony tłuszcz. Opcjonalnie można dodać rodzynki lub drylowane wiśnie. W cukiernictwie warto postawić na spontaniczność, bowiem każdy dodatek będzie z pewnością idealnie się komponował z resztą. Składniki wystarczy wymieszać i przelać na blaszkę. Otrzymaną miksturę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, oczywiście na funkcję pieczenia góra dół. Po godzinie wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w nim do momentu całkowitego wystudzenia. Warto kontrolować stan ciasta i zaglądać do niego co 10 minut, by uniknąć spalonej góry. Gotowe ciasto można ozdobić polewą z lukru, a na to położyć kandyzowaną skórkę pomarańczy. Nada to ciastu niezwykle wyważonego i szlachetnego smaku.

Teraz już wiesz, jak wykonać idealne ciasto sernikowe. Wykonaj je już dziś i umil sobie niedziele popołudnie przy kawie z rodziną. W końcu wszelakie desery najlepiej smakują jedzone z najbliższymi. Nie czekaj, pyszne ciasto jest w zasięgu twoich możliwości.To takie łatwe!