Biały mak – produkt o wysokiej renomie

Nie jest tajemnicą, iż by zrobić coś naprawdę pysznego, trzeba się porządnie napracować. I nie chodzi tu tylko o samo pieczenie i dekorowanie, lecz również o dobór odpowiednich składników. Przygotowując takie rogale marcińskie czy ciasteczka z białym makiem, trzeba wziąć pod uwagę, by mak był najwyższej jakości, bo tylko wtedy ma się pewność, że wypieki się udadzą.

Gdzie można kupić biały mak?

Biały mak jest dostępny w większości znanych supermarketów w naszym kraju. Można go dostać w dwóch formach. Pierwsza to ta niezmielona, gdzie mak jest zapakowany w woreczku lnianym. Druga to ta, w której mak zamknięty jest w puszce i ma konsystencje masy makowej. Ten rodzaj od razu można wykorzystywać do robienia ciast, nie trzeba go poddawać dodatkowej obróbce.

Mak w puszce ma tę zaletę, że jest szczelnie zamknięty i nie ma obawy, iż w razie niewykorzystania go od razu się zepsuje. Biały mak można także zakupić w sklepach ze zdrową żywnością – Planteon.pl lub zamówić przez internet. Zwłaszcza ten drugi rodzaj kupna jest bardzo wygodny, gdyż można złożyć zamówienie – nie wychodząc nawet z domu.

Cena białego maku

Ta jest dość wysoka i waha się od 10 do 15 złotych za 500 gramów. Niemniej nie ma się co dziwić, gdyż biały mak to rarytas wśród bakalii, a za wyjątkowe rzeczy płaci się nieco więcej. Poza tym produkt ten jest przeznaczony dla wąskiej grupy odbiorców, co automatycznie podbija jego cenę. Poza tym białego maku używa się raczej rzadko, co kwalifikuje go do produktów, po które sięgają jedynie wytrawni smakosze. Sprzedawcy o tym wiedzą i dlatego ustalają zawyżoną cenę, by nie być stratnym.