Cynamon jest przyprawą używaną już w starożytności. Wysuszona kora drzewa cynamonowca, nie tylko świetnie sprawdza się jako przyprawa w kuchni, ale wykazuje też właściwości odchudzające i zdrowotne.
Od lat stosowana jako dodatek do ciast, deserów, kusi korzennym zapachem i cierpkim smakiem.
Zapach cynamonu kojarzy się zdecydowanie z bożonarodzeniowymi wypiekami. Laska cynamonu to nie tylko przyprawa, to również piękna ozdoba świątecznego stołu, wplatana w wieńce, a także wykorzystywana do dekoracji świec, które tworzą przyjemny klimat miejsca o niezwykłym zapachu.
Właściwości zdrowotne cynamonu
Poza zastosowaniem w kuchni i kulinariach, cynamon używany jest jako środek leczniczy. Laska cynamonu to bogactwo żelaza, wapnia i magnezu. Zaopatruje organizm w błonnik, pobudza trawienia, a także działa przeciwbiegunkowo. Przyprawa ta wspomaga dopływ krwi do mózgu, co sprzyja zwiększeniu koncentracji i pamięci wzrokowej. Pomaga w obniżeniu cholesterolu, a także wyrównaniu poziomu cukru we krwi.
Przede wszystkim jednak jej zastosowanie sprawdza się w leczeniu chorób wywołanych przez zakażenie drożdżakami. Wspomaga i usprawnia proces walki z infekcją.
Cynamon, to przyprawa, która nie tylko dodajemy do ciast, jest tez świetnym dodatkiem do herbaty, czy innych mlecznych napojów. Stosowana również jako dodatek do kawy.
Warto pamiętać, że cynamon jest sprzymierzeńcem osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Przyspiesza przemianę materii i oraz polepsza proces trawienia.
Korzystajmy więc z dobrodziejstw, które niesie ze sobą laska cynamonu.