Pieprz cytrynowy – wszystko co powinnaś wiedzieć

Pieprz cytrynowy to prawdziwa nowość na rynku! Właśnie dlatego wcale wstydem nie jest jej nieznajomość. Warto jednak wprowadzić ją do kuchni jak najszybciej, ponieważ pieprz cytrynowy potrafi nadać każdemu daniu niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Głównie dlatego, że jest to przyprawa bardzo specyficzna, która łączy w sobie, zarówno elementy kwaśności, jak i ostrości. Warto pamiętać więc o tym, aby używać jej z umiarem i tylko w połączeniu z odpowiednimi produktami.

pieprz cytrynowyCzym jest pieprz cytrynowy i do czego warto go używać?

Nazwa może być myląca i sugerować, że pieprz cytrynowy jest jedynie połączeniem klasycznego pieprzu ze skórką cytrynową. Tak jednak nie jest, ponieważ na skład pieprzu cytrynowego składa się bardzo wiele innych składników. Ten rodzaj pieprzu to połączenie, zarówno skórki cytrynowej, jak i aromatu z cytryny, kurkumy, czarnego pieprzu, cebuli, czosnku oraz odrobiny cukru, który równoważy smak.
Taka mieszanka oznacza, że każde danie doprawione za jej pomocą, z całą pewnością będzie wyjątkowo aromatyczne i apetyczne!
Warto zastosować taki miks przypraw, podczas doprawiania mięs, ryb, czy także podczas przygotowywania gęstego sosu pieczeniowego.
Idealnie zrównoważone smaki, gdzie dominują kwasowość oraz ostrość, na pewno sprawią, że żadne danie nie będzie banalne. Pieprz cytrynowy będzie też doskonałym dodatkiem do domowych, słonych przekąsek, takich jak pieczone ziemniaczki.