Gotowanie jest nie tylko koniecznością, ale również wielką przyjemnością. O wiele lepiej przyrządza się potrawy dysponując dobrej jakości drobnym, ale niezbędnym sprzętem, jakim są sztućce kuchenne. Niczego nie przyrządzimy, jeśli nasza kuchnia nie jest wyposażona w ostre noże, łyżki wazowe i cedzakowe, a także w trzepaczkę, szpikulec oraz łopatki.
Jakie sztućce kuchenne wybrać?
Pomimo, że zestaw powyżej wymieniony wydaje się oczywisty, rodzaj materiału, z którego są wykonane zależy od tego, jakimi garnkami i patelniami dysponujemy w naszej kuchni oraz zestawów naczyń obiadowych, którymi dysponujemy. Często spotykane sztućce z plastikowymi uchwytami na przykład nie sprawdzą się w przypadku eleganckiej zastawy przygotowanej na specjalną okazję.
Akcesoria kuchenne dostosowane do naczyń
Zestawy naczyń do gotowania i smażenia mogą być wykonane ze stali, aluminium czy żeliwa. Najważniejszy jest rodzaj powłoki wewnętrznej. Do gotowania w naczyniach ze stali można używać sztućce kuchenne metalowe, które nie uszkodzą takiej powierzchni. Jednak do innych garnków i patelni konieczne są akcesoria z tworzyw plastikowych lub drewniane. Naczynia powlekane teflonem lub ceramiką wymagają używania takich właśnie przyborów, ponieważ one nie powodują zarysowań i ścierania powierzchni. Tylko naczynia z nieuszkodzoną powłoką są przydatne i nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia.