Bita śmietana, idealnie przyrządzona zawsze będzie stanowiła genialny dodatek do tortów czy wszelkiego rodzaju deserów. Niestety bardzo często zdarza się, że domowa wersja bitej śmietany nie jest tak doskonała jak ta, którą produkują specjalne automaty do bitej śmietany.
O czym należy pamiętać ubijając śmietanę?
Każdy, kto będzie trzymał się kilku bardzo podstawowych zasad jest w stanie w domowych warunkach wyprodukować niemal identyczną białą piankę, jaką produkują profesjonalne automaty do bitej śmietany. Wystarczy pamiętać, że:
– do ubijania śmietany najlepsza będzie miska wykonana ze stali nierdzewnej ( która wcześniej zostanie odpowiednio schłodzona w lodówce),
– śmietanę należy ubijać z wykorzystaniem ręcznej trzepaczki,
– bita śmietana w lodówce nie może przebywać więcej niż 24 godziny,
– zbyt długie ubijanie powoduje zważenie się śmietany,
– wszelkie dodatki należy dołączyć od śmietany dopiero pod koniec jej ubijania, gdy uzyska odpowiednio gęstą konsystencję.
Bita śmietana – z czego ją wykonać?
Zdecydowanie najczęściej domowa bita śmietana produkowana jest z śmietanki 30% lub 36%, którą dostać można niemal w każdym sklepie spożywczym począwszy od hipermarketów, a kończąc na osiedlowych sklepikach. Używając śmietanki należy jednak pamiętać, że najlepiej i najefektywniej będzie można ubijać ją wówczas, gdy będzie doskonale schłodzona (najlepiej, aby przez kilka godzin przed rozpoczęciem ubijania stała w lodówce).