Jak zostać domowym cukiernikiem?

lukier zrobiony przez cukiernika

Chyba każdy uwielbia zapach świeżo upieczonego ciasta roznoszący się po mieszkaniu. Wbrew pozorom, pieczenie wcale nie musi być trudne niczym fizyka kwantowa. Wystarczy odrobina chęci, dobry przepis i kilka niezbędnych elementów wyposażenia kuchni. Co potrzeba, aby otworzyć swoją prywatną cukiernię w zaciszu domowej kuchni? Na sklepowych półkach i w internecie znaleźć można całą gamę produktów renomowanych producentów, takich jak Tescoma. Co będzie potrzebne na początek?

Formy do ciast Tescoma

Każdy wielbiciel domowego pieczenia musi z pewnością zaopatrzyć się w zestaw form i foremek do ciast. Są one niezbędne do przygotowywania wielu rodzajów deserów. Podstawą są blachy w kształcie prostokątów i kwadratów. Przydatne będą też formy okrągłe, czyli tortowe. Nie będą one jednak wykorzystywane wyłącznie do tortów, ale także do serników i innych wypieków. Warto pod ręką mieć kila ich rozmiarów, które dostosowywane będą do proporcji ciasta. Formy do ciast Tescoma  – (sprawdź szczegóły) dostępne są też w fantazyjnych kształtach. Można dzięki temu upiec biszkopt w kształcie misia lub motylka – coś w sam raz na deser dla najmłodszych. Formy dostępne są w wersji aluminiowej i silikonowej. Ta druga wersja jest bardzo praktyczna – ciasto łatwo się wyjmuje, nie przywiera. Silikon odporny jest na bardzo niskie i wysokie temperatury.

Foremki do ciast

Niezbędne w kuchni cukiernika są także małe foremki na ciasteczka. Dostępna jest niezliczona ilość różnych kształtów. Jest ich tyle, że można stworzyć całkiem imponującą kolekcję. Mogą one być wykonane z aluminium lub plastiku. Oprócz zwykłych foremek w różnych kształtach, w ofercie Tescoma znaleźć można także foremki z pieczątką. Dzięki temu ciasteczka zyskać mogą zdobienie na ich górnej części. Należy jednak pamiętać, że do tego typu akcesoriów piecze się ciasta, które nie rosną. Zachować muszą bowiem swój pierwotny kształt.