Patelnia do naleśników stała się w ostatnich czasach bardzo popularna. Dzięki takiemu urządzeniu przygotowywanie tradycyjnych naleśników stało się bardzo wygodne i szybkie.
Teflonowa powierzchnia
Cechą, jaką wyróżnia się dobra patelnia do smażenia naleśników od tych tradycyjnych jest teflonowa powierzchnia, do której nie przykleja się ciasto. Z pewnością każdy miał problem kiedy z tym, że niektóre naleśniki przyklejają się do patelni i przez to się łamią. W przypadku jednak takiego urządzenia, ciasto w ogóle się nie przykleja, dzięki czemu każdy smażony naleśnik wyjdzie idealny. Nawet bardzo cienkie ciasto nie przypala się i nie przykleja do teflonu. Cecha ta przydaje się przede wszystkim przy przygotowywaniu krokietów, które nie powinny być z reguły robione z grubego ciasta naleśnikowego.
Niewielka waga
Inną cechą, która odróżnia tego typu patelnię, od tradycyjnej jest waga. Patelnie takie są bardzo lekkie, dzięki czemu nie ma problemu z ich przenoszeniem, a tym samym z podrzucaniem naleśników do góry. Ponadto fakt, że patelnia ta jest bardzo cienka sprawia, że nagrzewa się znacznie szybciej, niż ta tradycyjna. W ten sposób w krótszym czasie można usmażyć większą ilość naleśników. Nie trzeba więc stać długo nad garami.