Na rynku dostępnych jest obecnie całe mnóstwo rozmaitych noży kuchennych, przeznaczonych do różnego rodzaju produktów. W domowym komplecie obowiązkowo powinny znaleźć się jednak: nóż szefa kuchni, a także nóż uniwersalny, ale to nie wszystkie akcesoria, w jakie należałoby się zaopatrzyć, chcąc każdego dnia przygotowywać smaczne posiłki.
Rodzaje noży kuchennych
Warto mieć na uwadze, że obok podstawowych i niezbędnych typów noży, które można spotkać niemal w każdej kuchni, istnieją także noże do zadań specjalnych. Są to akcesoria przeznaczone do krojenia wyłącznie jednego rodzaju żywności. Noże do pieczywa posiadają długie i wąskie, ząbkowane ostrza po to, by umożliwić krojenie nawet czerstwego chleba oraz bułek. Nóż do filetowania poradzi sobie natomiast z każdym rodzajem mięsa, a także ryb, za sprawą szpiczastej końcówki. Nóż do sera jest zaś wyposażony w specjalne otwory, które sprawiają, że krojony ser nie przylepia się do narzędzia.
Zdjęcie poniżej prezentuje klasyczny nóż z ostrego-sklepu
Jaki nóż wybrać?
Noże kuchenne można więc wybierać w zależności od aktualnych potrzeb. Niektóre z nich nadają się do wykonywania wielozadaniowych działań, inne natomiast przeznaczone są jedynie do konkretnych produktów. Ostatecznie wszystko zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.