Jak wybierać formy do pieczenia z silikonu?

Wśród form do pieczenia wyróżnić możemy blaszane, ceramiczne oraz silikonowe. Te ostatnie cieszą się szczególnie dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swoją funkcjonalność, uniwersalność oraz ogromną wygodę użytkowania. Można bez problemu je umyć, nawet w zmywarce, a ciasto nie przywiera i łatwo się wyjmuje. Na co zwrócić uwagę kupując formy z silikonu?

Kształt

Przede wszystkim warto zastanowić się nad najbardziej koniecznym kształtem. Jeśli uwielbiamy piec szczególnie tarty czy pizze, idealne okażą się silikonowe formy do pieczenia tarty. Bardziej uniwersalne są tak zwane keksówki, w których prócz tradycyjnego placka z owocami, dobrze wychodzą również rozmaite zapiekanki makaronowe, a nawet warzywne pasztety.

Jakość silikonu

O jakości silikonu, użytego w silikonowych formach do pieczenia, zwykle możemy dowiedzieć się patrząc na cenę. Niestety im wyższa cena, tym zwykle materiał jest lepszej jakości. W tym wypadku naprawdę warto zainwestować. Silikon lepszej jakości jest zwykle o wiele grubszy, a przez to po prostu bardziej trwały.

Znana marka

Jeśli nie potrafimy właściwie ocenić, jakiej jakości jest materiał, z którego forma została zrobiona, dobrze jest wybierać przede wszystkim doświadczonych producentów, którzy cieszą się dużym zaufaniem klientów. Nie warto z pewnością decydować się na markowy produkt ze względu na wybite na nim logo producenta, ale warto pamiętać, że znane firmy zwykle nie mogą pozwolić sobie na sprzedaż produktów złej jakości.