Lekkostrawne potrawy dzięki garnkowi rzymskiemu

Aby utrzymywać normalną wagę, nie trzeba wcale przestrzegać restrykcyjnych diet. Czasem wystarczy trochę aktywności fizycznej i przygotowywanie potraw, które nie są smażone i tłuste, a np. pieczone w odpowiedni sposób.

Garnek rzymski

typowy garnek rzymski do zapiekaniaGotowanie, a raczej pieczenie w garnkach rzymskich jest nie tylko naturalne, ale również bardzo zdrowe. Dzięki zachowaniu optymalnej temperatury, potrawy zachowują wszystkie witaminy oraz składniki odżywcze. Do tego, naczynia te nie wymagają używania tłuszczu, dlatego przyrządzone jedzenie jest lekkostrawne, a co za tym idzie – jest wskazane dla prawidłowego działania układu pokarmowego. Taki sposób pieczenia jest możliwy, gdyż garnek rzymski (zobacz- https://www.aledobre.pl/6259,Garnek_rzymski_GARSON_pojemnosc_4_2_litra_Pataki_Keramia.html)jest gliniany i nie posiada glazurowanej powierzchni. Kilkunastominutowe namoczenie przed jego użyciem sprawi, że woda zacznie parować, a potrawy nie będą się przypalać.

Czego należy przestrzegać?

Posiadacze garnków rzymskich, powinni pamiętać o kilku ważnych zasadach, dotyczących ich użytkowania. Te podstawowe dotyczą przede wszystkim tego, że:

  • przed pierwszym użyciem garnek trzeba umyć pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie zanurzyć go w niej na 15 min,
  • przed każdym pieczeniem garnek należy moczyć w wodzie przynajmniej 10 minut,
  • garnka nie można poddawać gwałtownym zmianom temperatury (wstawia się go do zimnego piekarnika, który zaczyna się nagrzewać razem z nim),
  • po użyciu trzeba myć go bieżącą wodą, ale bez żadnych detergentów.