Formy do pieczenia dostępne na rynku

Wybór form do pieczenia na rynku jest całkiem spory. Czym się między sobą różnią i jakie najlepiej wybrać? 

Ocynkowane formy do pieczenia od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Ich główną zaletą jest niska cena. Dobrze sprawdzają się na co dzień, ale każdorazowo trzeba je wykładać papierem do pieczenia. Ma to szczególne znaczenie w przypadku ciast z owocami, których kwaśny odczyn może reagować z powłoką blachy. Nieodpowiednie obchodzenie się z takimi formami może prowadzić do ich rdzewienia. Dlatego nie nadają się do mycia w zmywarkach.

Alternatywą dla nich są formy do pieczenia wykonane ze stali węglowej. Również nie są drogie, a przy tym są pokryte powłoką nieprzywierającą. Z drugiej strony dość szybko się rysują.

Nieco droższe są formy szklane. One z kolei mają jednak dużą uniwersalność zastosowania. Upiec w nich można zarówno ciasto, jak i mięsną zapiekankę. Są przezroczyste, co pozwala na bieżące kontrolowanie postępów pieczenia. Trzeba jednak uważać, aby nie upadły na podłogę. Podobne właściwości mają foremki ceramiczne. Są wygodne, łatwe do czyszczenia, ale dość ciężkie. Ostatnią alternatywą są coraz popularniejsze na rynku foremki silikonowe – łatwe do mycia, kolorowe i niezwykle uniwersalne.