Przechowywanie owoców nigdy nie było łatwe. Nawet w czystych i higienicznych warunkach. Z reguły gdy słyszy się o skrzynkach na owoce, ma się na myśli opakowania drewniane, które można zobaczyć na targach. Jednak nowoczesne skrzynki na owoce, do wykorzystywania w gastronomii, to zupełnie inny produkt.
Bezpieczne tworzywo
Nowoczesne skrzynki na owoce są wykonane z tworzywa sztucznego. Nie podlega ono procesom rozkładu, dlatego też nie wpływa na przyspieszenie psucia owoców. Z praktycznego punktu widzenia takie opakowanie musi być hermetyczne i przejrzyste, by w miarę szybko móc sprawdzić, jaki jest stan przechowywanych w jego wnętrzu owoców.
Dwustronne dno
Pomysłową nowością w skrzynkach na owoce jest dwustronne dno. Z jednej strony jest ono pokryte specjalnymi wypustkami, które przygotowują miejsce do zlewania się soku. W efekcie owoc nie musi stać już w swoim własnym soku, co z pewnością przedkłada się na długoterminowość jego przechowywania. Z drugiej strony dno powinno być gładkie i posiadać specjalny rowek odprowadzający sok.
W przypadku gastronomii takie nowatorskie skrzynki na owoce powinny mieć możliwość „piętrowego” układania. Dzięki temu można zaoszczędzić całkiem dużo miejsca w lodówce.