Są takie gatunki herbat, które nieprawidłowo przechowywane tracą swoje cenne wartości oraz aromat. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej kwestii.
Tylko hermetycznie zamknięta
Zasadą najważniejszą jest ta, która mówi, aby susz przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku, czyli najlepsze będą do tego specjalne puszki na herbatę. Ich nabycie dzisiaj nie powinno sprawiać żadnych problemów. Trzymanie herbaty w oryginalnym opakowaniu, narażanie na stały dopływ powietrza to krótka droga do tego, aby nasz ulubiony napój nie smakował wcale tak, jak lubimy. Niewłaściwe będzie też trzymanie jej blisko źródeł ciepła, są nawet takie gatunki, które należałoby trzymać w lodówce, a nawet zamrażalce.
Najlepiej będzie jej ciemnej szafce
Kiedy już mamy odpowiednią puszkę to najlepiej nie wystawiać jej na działanie promieni słonecznych, więc lepszym miejscem będzie na pewno szafka kuchenna. Nie powinna być ona również narażana na działanie innych intensywnych zapachów oraz wilgoci. Będzie też lepiej, jeżeli pojemnik będzie niemal stale pełny, im mniej w nim suszu, tym szybciej zajdzie proces utleniania.
Wszystko wydaje się oczywiste, ale wielu z nas każdego dnia łamie te zasady, a przecież każdy lubi prawdziwy aromat i smak herbaty.