Mimo, że patelnie grillowe są na polskimnku już od wielu lat, to nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wiele korzyści może z nich wpłynąć. Czym więc one różnią się od zwykłych patelni?
Zwykła czy grillowa – która patelnia lepsza?
Prawda jest taka, że wybór patelni zawsze będzie zależeć od tego, do czego chcemy ją przeznaczyć. W końcu, kiedy mowa jedynie o podsmażeniu czegoś, nie warto od razu sięgać po patelnię grillową. Jednak, kiedy chcemy uzyskać soczysty smak zdrowego grillowania, pewne jest, że wybór powinien paść na patelnie do grillowania. Wiele osób niesłusznie twierdzi, że te potrawy są nie zdrowe. Jednak prawda jest zupełnie odwrotna, gdyż przez to, że patelnie grillowe posiadają poziome rowki, tłuszcz gromadzi się w nich, zamiast wsiąkać w potrawy.
Budowa standardowej patelni do grillowania
Przede wszystkim różni się ona rowkami, o których mowa było wcześniej. Jednak to nie jedyny aspekt, który odróżnia obie patelnie. Chodzi tutaj o grubość spodu patelni, gdyż te do grillowania zazwyczaj mają co najmniej 5 mm. Patelnia grillowa ma też bardzo często kształt kwadratu lub też prostokąta. Rączka powinna nie nagrzewać się, aby w każdej chwili można było ją chwycić. Patelnia powinna być stalowa, aluminiowa lub żeliwna.