Powłoki ceramiczne a teflonowe

Patelnie różnią się od siebie nie tylko materiałem, z którego są wykonane, ale także wewnętrzną powłoką. O ile wybór materiału zewnętrznego w sklepach jest dosyć szeroki, w przypadku powłok wewnętrznych decyzja ogranicza się najczęściej do dwóch możliwości – powierzchni teflonowej lub ceramicznej.

Patelnia ceramiczna

W ostatnich latach zyskała na popularności. Jedną z największych zalet jest wysoka odporność na zarysowania, a także duża tolerancja bardzo wysokich i niskich temperatur. Wysokiej jakości patelnia wykonana z ceramiki równomiernie się nagrzewa i doskonale oddaje ciepło. Powłoka może mieć różne kolory, należy jednak uważać na produkty w sklepach, ponieważ nie każda patelnia z białym wnętrzem musi być patelnią ceramiczną. Wadą na pewno jest fakt, że tego rodzaju patelni nie można myć w zmywarce ani narażać na nagłe szoki temperaturowe, a co za tym idzie – nie wolno zalewać gorącej patelni zimną wodą.

Patelnia teflonowa

Choć powoli spychana jest na dalszy plan za sprawą patelni ceramicznych, nadal cieszy się dużą popularnością. Teflon to materiał trwały, jednak może ulec zarysowaniu, nie należy więc takiej powłoki nadmiernie szorować ani używać do smażenia sztućców metalowych. Wiele osób rezygnuje z kupna patelni teflonowych ze względu na powszechną opinię o szkodliwości teflonu, a dokładniej o używanym przy produkcji powłok PFOA. Już od kilku lat na rynku dostępne są jednak patelnie, które tego składnika  nie zawierają, dlatego bez obaw można sięgać po patelnie teflonowe znanych firm.